Luna februarie a fost una marcantă pentru noi, echipa Parametru. Lansarea filmului documentar ”Transilvania for Sierra Leone” ne-a adus un amalgam de emoții.
Filmul ne prezintă un drum lung și provocator, cu peste 10.000 de kilometri parcurși de cei doi piloți Cătălin Priscorniță și Albert Deak, în cursa Budapesta-Bamako. De asemenea, ne prezintă o poveste despre un număr de peste 5.000 de ghiozdane care au fost transmise din România, copiilor din Sierra Leone, Africa.
În cadrul proiectului caritabil ”De la copil la copil”, lansat la finalul anului 2019, au fost donate peste 5.000 de ghiozdane cu rechizite, jucării și scrisori, care urmau să ajungă la copiii din Africa. Promovarea proiectului și colectarea ghiozdanelor au fost doar primele provocări ale inițiatorilor. O călătorie lungă, dificilă, ”o trecere prin anotimpuri” îi aștepta pe traseul cursei de off road.
La finalizarea traseului, odată ajunși la Cluj, și-au dat seama de valoarea materialelor media pe care le-au adunat de-a lungul călătoriei. Astfel, și-au dorit să arate lumii ce au văzut și să transmită stările pe care le-au trăit în această călătorie de neuitat.
Aici intervenim noi, echipa Parametru.
Octavian Caldarari, colegul nostru, regizor și editor, le-a propus celor doi piloți să continue proiectul cu o nouă provocare: un film documentar intitulat ”Transilvania for Sierra Leone”.
Vom afla cum a fost întregul proces de realizare a filmului chiar de la sursă, într-un interviu cu regizorul.
- Cum ai ajuns să lucrezi la filmul documentar ”Transilvania for Sierra Leone”?
Eu, inițial, înțelesesem că este vorba despre un ”filmuleț” de prezentare a proiectului. Nu puteam să-mi imaginez ce fel de materiale au adunat piloții. Chiar primul cadru pe care l-am deschis, din întâmplare, era cu un trib din Senegal. Nu știam foarte multe lucruri, însă imaginile văzute m-au făcut să mă îndrăgostesc de proiect.
Sortând materialul și văzând ce cadre avem la dispoziție, am vizualizat instant potențialul. Atunci le-am propus organizatorilor să filmăm interviuri și să folosim tot materialul pentru a face un film documentar.
Au fost peste 400 de ore de montaj și multe alte zeci de ore de organizare, sortare, structurare și regie.
- Ce materiale au constituit ”baza” filmului?
Am avut un material brut de aprox. 350 GB, dintre care filmări cu telefonul, cu Osmo și cu GoPro. Deci nu vorbim despre cadre filmate profesional. Când au filmat, piloții nici nu se gândeau la un film documentar, voiau să împărtășească experiența cu susținătorii proiectului. Deci nu poate fi vorba despre cadre regizate ori set-up-uri complexe ”ca în filme”.
- Ce te-a frapat cel mai mult la cadrele văzute?
Naturalețea cadrelor m-a surprins, faptul că toate imaginile erau ”crude”. Am văzut oameni sinceri, ducând un mod de viață atât de diferit, acei copii cu zâmbete largi, triburi izolate de civilizație. Am ajuns să mă uit ore în șir la acele imagini, pierzând noțiunea timpului.
- Care a fost cea mai mare provocare în realizarea filmului ”Transilvania for Sierra Leone”?
Cu siguranță, cea mai mare provocare a fost să construiesc un puzzle. Am primit ”bucăți rupte” din diferite anotimpuri, de pe continente diferite, din lumi diferite. Aceste bucăți de puzzle trebuia, într-un final, să se lege într-un tot întreg. Provocator a fost, de asemenea, să găsesc un echilibru între campania națională de strângere de ghiozdane, care s-a format ad-hoc, între raliul plin de necunoscut și emoția finalizării misiunii.
- Ai un moment preferat din film?
Am chiar două, de fapt, trei sau chiar patru! Tot filmul! Unul dintre momentele preferate este un cadru în care Albert se spală pe mâini, la o fântâniță, și un copil din Africa îi pompează apă. Mă emoționează mult.
Un alt moment care mă lasă cu un nod în gât este cu o fetiță din Sierra Leone. Aceasta privește exact în cameră, în momentul în care cel care filma scoate un iepuraș de pluș din ghiozdan. Atunci, copila ne arată cel mai sincer zâmbet posibil.
Mai este un alt moment greu, la care, prima dată, mi-au dat lacrimile, în timp ce editam. În imagine este un copil și o persoană care îi ajuta pe cei doi piloți să distribuie ghiozdane. Băiatul ținea în mână o scrisoare, cu o poză lipită, a unui copil din România. Persoana de alături i-a spus: ”This is your friend”.
- Prin ce este special acest documentar? De ce ar trebui oamenii să-l vadă?
După ce te uiți la film, îți dai seama cât de multe lucruri ai, de fapt, și că acele ”tone” de probleme sunt doar o eroare de percepție. Acest documentar te transportă într-o altă lume, te face să-ți pui niște întrebări ignorate de prea multă vreme și îți zguduie valorile personale.
Filmul documentar ”Transilvania for Sierra Leone” poate fi urmărit pe Youtube, până la finalul lunii februarie. Alte proiecte puteți vedea pe site-ul: https://www.transilvania4sierraleone.ro/ . Acolo puteți dona și pentru următoarele inițiative caritabile.
Îi felicităm încă o dată pe toți organizatorii proiectului, pe toți cei care au susținut această inițiativă și au făcut-o cunoscută lumii.
Nu în ultimul rând, îi felicităm pe colegii și pe colaboratorii noștri, care au pus umărul la realizarea filmului documentar ”Transilvania for Sierra Leone”:
Octavian Caldarari – Regie și Montaj
Cristina Clima – Asistent Regie (subsemnata)
Paul Pleșa – Director Imagine
Iulius Cioară, Daniela Elena Drăgan, Mihai Stanciu – Asistenți Montaj
Stați cu ochii pe noi, pentru a vedea ce alte proiecte creative și emoționante punem la cale.